Veelgestelde Vragen

Overstappen 

Ik wil overstappen, wie regelt de overstap?
Wanneer je je aanmeld bij een nieuwe energieleverancier, controleert deze de einddatum van je huidige contract. Tevens geeft je nieuwe energieleverancier je overstap door aan je (op dat moment nog) huidige energieleverancier. Je hoeft zelf dus niets meer te doen nadat je je hebt aangemeld.
Kunnen twee energieleveranciers tegelijk actief leveren?
Nee, er kan maar één energieleverancier tegelijk energie leveren. Je hoeft je dus nooit zorgen te maken dat je je per ongeluk bij twee leveranciers hebt aangemeld of dat je bent vergeten je contract op te zeggen. De energieleverancier waar jij je als laatst hebt aangemeld is/ wordt je actieve energieleverancier. 
Wanneer krijg ik een boete / opzegvergoeding?
Wanneer je je aanmeldt bij een nieuwe energieleverancier, controleert deze de einddatum van je huidige contract. Wanneer je contract afloopt binnen een bepaalde periode (meestal is dit rond de 3 maanden), neemt je nieuwe energieleverancier je pas over wanneer je huidige contract is afgelopen. Wanneer je huidige contract afloopt buiten die bepaalde periode, neemt je nieuwe energieleverancier je direct over. Kijk dus goed wanneer je contract afloopt, want een boete (opzegvergoeding) wordt niet altijd vergoedt door je nieuwe energieleverancier. 
Ik heb zonnepanelen, hoe meld ik dit aan bij mijn energieleverancier?
Wanneer je gebruik maakt van zonnepanelen, meld dit dan altijd even apart bij je nieuwe energieleverancier. Op die manier weet je zeker dat zij ook je teruglevering verwerken in hun administratie. Wanneer na een jaar blijkt dat je teruglevering nooit bekend is gemaakt bij je energieleverancier, krijg je de teruggeleverde energie niet altijd vergoed. 
Kan ik mijn energiecontract opzeggen?
Door je contract niet voortijdig op te zeggen. Wanneer je voorlopig nog een lopend contract hebt, kan je je beter nog niet aanmelden bij een nieuwe energieleverancier. Dit om een opzegvergoeding te voorkomen. Opzegvergoedingen worden namelijk niet altijd vergoedt door je energieleverancier. 
Hoe voorkom ik een opzegvergoeding?
Wanneer je voorlopig nog een lopend contract hebt, kan je je beter nog niet aanmelden bij een nieuwe energieleverancier. Dit om een opzegvergoeding te voorkomen. Opzegvergoedingen worden namelijk niet altijd vergoedt door je energieleverancier. 
Moet ik mijn oude energieleverancier informeren als ik een nieuwe leverancier heb?
Nee. Bij het overstappen van energieleverancier informeert je nieuwe leverancier je bestaande leverancier. Je oude leverancier kan je een eindafrekening sturen voor de levering tot de datum van overstappen. Het is ook mogelijk dat je oude leverancier deze afrekening combineert met de jaarafrekening?

 

Startdatum 

Ik wil mijn startdatum aanpassen, kan dat?
Je hebt de mogelijkheid om de startdatum aan te passen binnen de wettelijke bedenktijd van 14 kalenderdagen. Daarna is het niet meer mogelijk om de startdatum te wijzigen.  Wat is de afkoelperiode / wettelijke bedenktijd? Na je aanmelding heb je 14 kalenderdagen wettelijke bedenktijd. Binnen deze 14 kalenderdagen kan je kosteloos afzien van je aanmelding.

 

Algemene vragen

Wat is het verschil tussen een netbeheerder en een energieleverancier?
Energieleverancier
Een energie leverancier levert de energie die je thuis of in je bedrijf gebruikt. Een leverancier koopt deze energie in bij producenten of tussenhandelaren of hij produceert zelf. De leverancier biedt elektriciteit aan de klanten, je kan zelf jouw leverancier kiezen.

Netbeheerder
Een netbeheerder is op grond van de wet aangewezen voor het beheer van één, of meer dan één net. De netbeheerder is verantwoordelijk voor de aanleg van de netten en het transport van elektriciteit of gas. Je kan niet voor een andere netbeheerder kiezen. Wie het netwerk in jouw regio beheert ligt vast. Alleen door te verhuizen kan je een andere netbeheerder krijgen.

 

Type kosten

Wat is vastrecht levering?
Dit is een vast bedrag dat je jaarlijks voor de levering van stroom en gas betaalt. Je kunt dit vergelijken met abonnementskosten. 
Wat is een heffingskorting?
De overheid vindt dat alle huishoudens het recht hebben om hun basisbehoefte aan elektriciteit belastingvrij te consumeren. Alle huishoudens krijgen de standaard heffingskorting. Het wordt berekend aan de hand van het aantal dagen dat de aansluiting in gebruik is.
Wat zijn netwerkkosten?
Netwerkkosten zijn de kosten die uw energiebedrijf namens de netbeheerder bij u in rekening brengt. De regioafhankelijke netwerkkosten worden jaarlijks door de netbeheerder in de betreffende regio bepaald en blijven ongewijzigd bij de overstap naar een andere leverancier. Op de netwerkkosten kan niet bespaard worden.

De netwerkkosten bestaan uit:
- de vergoeding voor de aansluiting op het netwerk van je lokale netbeheerder
- de vergoeding voor het transport van energie via dat netwerk (capaciteitstarief en vastrecht netbeheerder)
- de kosten van de meetdienst
- de kosten van de systeemdienst